estrada, muzika, filmovi, skripte, igre, dobro druzenje...

Latest topics

» vicevi o Crnogorcima
Mon Dec 14, 2009 6:01 pm by Admin

» Unknown LIMITED (2009) DVDRip
Sat Dec 12, 2009 9:58 pm by Admin

» Bandslam DVDRip XviD-DoNE
Sat Dec 12, 2009 9:57 pm by Admin

» [RS.com] Nordwand 2008 Bluray 720p AC3 x264-CHD
Sat Dec 12, 2009 9:56 pm by Admin

» Zatoichi (2003) 720p.x264-TheCount
Sat Dec 12, 2009 9:54 pm by Admin

» Dijeta s čajem: Za 4 dana 2 kg manje
Sat Dec 12, 2009 5:20 pm by Admin

» Šta vam telo govori: 9 simptoma koje ne smete da zanemarite
Sat Dec 12, 2009 5:17 pm by Admin

» Potraga za idealnim puderom
Sat Dec 12, 2009 5:10 pm by Admin

» Savladajte trikove profesionalnih frizera
Sat Dec 12, 2009 5:08 pm by Admin

domaci i strani


  Šta vam telo govori: 9 simptoma koje ne smete da zanemarite

  Share

  Admin
  Admin

  Posts : 45
  Points : 104
  Join date : 2009-12-12

  Šta vam telo govori: 9 simptoma koje ne smete da zanemarite

  Post  Admin on Sat Dec 12, 2009 5:17 pm

  Pre nego što postave dijagnozu, lekari narodne medicine imaju običaj da dobro osmotre čoveka spolja, jer se telu se vidi ono što se odigrava u organizmu. Njihovo dragoceno znanje može i nama da bude od velike koristi.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Iskustvo stečeno tokom perioda od više hiljada godina, na osnovu posmatranja miliona bolesnika iz svih krajeva sveta, pokazuje da promene na telu mogu da ukažu na unutrašnje bolesti. Ali ako na ovaj način otkrijete kod sebe simptome koji ukazuju na zdravstvene probleme, nema razloga za paniku. Lekar će proveriti vaše sumnje. Ako ste i ranije bili u nedoumici ili čak, možda, imali neodređeni bol i slične tegobe, obavezno idite lekaru.
  Izbrazdani nokti

  Tanke uzdužne linije, koje se jedva osećaju pod prstima bezopasne su i verovatno ukazuju na nedostatak tečnosti. Upadljive uzdužne brazde mogu da budu znak poremećaja u razmeni materija, na primer, početka dijabetesa ili poremećaja odnosa kiselina i baza. Izražene poprečne brazde mogu ukazivati na psihičke probleme (stres, depresija). Takođe mogu da se jave i u slučaju akutne infekcije, srčanog oboljenja ili kao posledica hemoterapije. Osim toga, mogu ukazivati na tegobe u donjem stomaku. Bele tačkice na noktima su bezopasne i javljaju se kao posledica prodiranja vazduha.  Promenjena boja noktiju

  Nokti bi trebalo da budu ružičasti i gotovo glatki. Ako su žućkasti ili beli, to je ozbiljan znak za uzbunu. Našim noktima je potrebno oko mesec dana da bi porasli dva do tri centimetra. Ako nedostaju važne hranljive supstance (na primer, usled poremećaja metabolizma), njihova boja se menja. Žuta boja ukazuje na oboljenja jetre (na primer, žutica), a beli nokti bi mogli biti prvi znak hroničnog zapaljenja creva ili oboljenja bubrega.


  Naduvene oči

  Često naduvene oči posledica su gomilanja tečnosti u gornjim i donjim kapcima. Do toga dolazi u slučaju poremećaja funkcije bubrega i bešike (akutne i hronične upale). Oba ova organa regulišu nivo vode u organizmu. Otečeni kapci takođe mogu biti znak iscrpljenosti i poremećaja u radu srca.


  Suva i oštećena kosa

  Ova pojava može biti prolazna i u tom slučaju je sasvim normalna. Krivac može biti nov šampon, problemi na poslu, hormonski poremećaj (menstruacija). Međutim, ako ovakvo stanje kose traje mesecima, a uz to se ubrzano gojite - mada ništa niste promenili u ishrani - ako vam je vrat deblji, a koža hrapavija nego obično, onda se možda radi o oslabljenoj funkciji štitne žlezde. Ona proizvodi nedovoljnu količinu hormona, koji, na primer, podstiču metabolizam u ćelijama. Samim tim, kosa ne dobija dovoljno hranljivih supstanci.

  Izraženi podočnjaci

  Svako od nas ponekad ima tamne podočnjake koji mogu da se jave usled nedostatka sna, premorenosti ili, jednostavno, stresa i prevelike opterećenosti na poslu. Ali ako oni potraju duže, a to znači tokom perioda od više nedelja, mogu da ukažu na različite unutrašnje tegobe i neke ozbiljne poremećaje u organizmu.
  Plavocrni podočnjaci mogu da se jave kao posledica nedostatka gvožđa u krvi. Na primer usled pogrešne ishrane ili obilnog krvarenja tokom menstruacijue.
  Braonkastocrni podočnjaci ukazuju na probleme u radu jetre i žuči ili poremećaje sna zbog pogrešne upotrebe sredstava za spavanje ili nervne napetosti.


  Naslage na jeziku

  Kod zdravog čoveka jezik je ružičast, prekriven tankim beličastim filmom. Ali ako su naslage deblje i imaju žućkastu boju, onda to često ukazuje na oboljenje organa za varenje. Deblje beličaste naslage, u kombinaciji sa bolovima u želucu, uglavnom predstavljaju znak oboljenja želuca - na primer, gastritisa. Fleke na jeziku različite veličine ukazuju na poremećaj rada jetre ili lučenja hormona. Crvene linije na jeziku često su simptomi poremećaja funkcije jetre. Ako naslage postoje samo na jednoj strani jezika, onda je možda reč o tegobama nervnog sistema.


  Duboke bore oko nosa i usta

  Takozvane nazolabijalne bore kreću od nozdrva, a ponekad dosežu sve do brade. Ima ih skoro svako, ali nisu uvek toliko izražene.
  Azijska medicina u njima vidi simptom hroničnih oboljenja želuca (na primer gastritis). Pogotovo ukoliko postoji pritisak u gornjem stomaku (naročito posle jela ili kada ste gladni) ili se javlja kiselina posle jela.


  Ispucali kapilari na licu

  Tanki crveni kapilari na obrazima ili nosu uglavnom ukazuju na povišen krvni pritisak i sklonost ka oboljenjima disajnih organa.
  Plavičasti kapilari u mnogim slučajevima ukazuju na slabo srce. To je znak da srce ne pumpa dovoljno krvi, da krv ne dobija dovoljnu količinu kiseonika, zato deluje plavičasto.
  Opadanje kose

  Kosa vam je iz dana u dan sve ređa? Izbrojte sve vlasi koje vam opadnu u toku dana. Normalno je da izgubite 60-100 dlaka dnevno. Životni ciklus jedne dlake po pravilu traje oko sedam godina. Posle perioda mirovanja, ona otpada, praveći prostor za novu vlas koja izrasta iz iste folikule.
  Lekari specijalisti za kožu i kosu smtraju da je opadanje kose problematično tek kada vam opadne 60 odsto kose, a to znači svakog dana daleko više od sto vlasi, tačnije ako svaki put izvučete iz četke punu šaku kose.
  Uzroci mogu biti hormonski poremećaj ili poremećaj metabolizma (na primer smanjena ili uvećana funkcija štitne žlezde, dijabetes, tegobe koje prate menopauzu), nedostatak gvožđa i belančevina, infektivne bolesti, velika psihička opterećenja, trovanje teškim metalima ili medikamentima. U tom slučaju, koren kose nije dovoljno snabdeven hranljivim materijama i ponekad propada folikula iz koje dlaka raste.
  Kod žena, opadanje kose ukazuje da nema dovoljno ženskih seksualnih hormona (estrogena), te da postoji višak androgena (muških hormona) u telu.

   Similar topics

   -

   Current date/time is Mon Dec 10, 2018 2:18 am