estrada, muzika, filmovi, skripte, igre, dobro druzenje...

Latest topics

» vicevi o Crnogorcima
Mon Dec 14, 2009 6:01 pm by Admin

» Unknown LIMITED (2009) DVDRip
Sat Dec 12, 2009 9:58 pm by Admin

» Bandslam DVDRip XviD-DoNE
Sat Dec 12, 2009 9:57 pm by Admin

» [RS.com] Nordwand 2008 Bluray 720p AC3 x264-CHD
Sat Dec 12, 2009 9:56 pm by Admin

» Zatoichi (2003) 720p.x264-TheCount
Sat Dec 12, 2009 9:54 pm by Admin

» Dijeta s čajem: Za 4 dana 2 kg manje
Sat Dec 12, 2009 5:20 pm by Admin

» Šta vam telo govori: 9 simptoma koje ne smete da zanemarite
Sat Dec 12, 2009 5:17 pm by Admin

» Potraga za idealnim puderom
Sat Dec 12, 2009 5:10 pm by Admin

» Savladajte trikove profesionalnih frizera
Sat Dec 12, 2009 5:08 pm by Admin

domaci i strani


  Očuvanje vitalne energije

  Share

  Admin
  Admin

  Posts : 45
  Points : 104
  Join date : 2009-12-12

  Očuvanje vitalne energije

  Post  Admin on Sat Dec 12, 2009 4:33 pm

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Izabrati najprihvatljiviji put obnove vitalne snage organizma znači dugoročno ulagati u banku zdravlja


  Kad smo umorni, jednostavno osjećamo manjak energije, pa često kažemo da trebamo napuniti baterije. Varijacije u smanjenju razine energije mogu biti dnevne, sezonske ili, pak, vezane uz određenu životnu dob ili zdravstveno stanje. Kako bismo detaljnije opisali pojam i značenje vitalne energije, malo ćemo se približiti tradicionalnoj medicini.

  Yin i Yang - dva aspekta vitalne energije

  Energija, vitalnost ili životna snaga preduvjet je za sve aktivnosti i funkcije organizma koje povezujemo s pojmom života, temelj svih materijalnih struktura tijela. Svi oblici života i aktivnosti koje povezujemo sa životom istodobno upijaju i otpuštaju energiju, a prema tradicionalnoj kineskoj medicini (TKM) energija je sve - nebo, zemlja, čovjek, duh, iskonska je i pojavljuje se u obliku kozmičke i vitalne energije.
  Čovjek je po TKM-u materija i energija, on je istodobno dio kozmosa (univerzuma) i sve sile koje su potrebne za održavanje makrokozmosa (svemira), potrebne su i za održavanje mikrokozmosa (čovjeka). Dakle, čovjek funkcionira po principu yina i yanga, koji označavaju dva aspekta vitalne energije (Qi) koja su u stalnom uzajamnom odnosu i stalnoj ravnoteži, što se označava pojmom zdravlja. Ako jedan od njih prevlada (neravnoteža), onda nastaje bolest.

  Po TKM-u postoji nekoliko vrsta vitalne energije:

  * praroditeljska (nasljedna) ili YUAN - genetski određena energija na koju ne možemo utjecati, a odgovorna je za bioritam
  * energija održavanja - nutritivna (energija iz hrane) i čista (energija iz zraka), koja dolazi putem disanja. Na tu energiju možemo utjecati. Kako jedan njezin dio ima i obrambene funkcije, odgovorna je za otpornost organizma.

  Organi imaju svoje pripadajuće meridijane, to jest energetske kanale kojima teče vitalna energija. Cirkulacija energije počinje u meridijanu pluća (s rođenjem, prvim udahom i prvim plačem), dakle u grudnom košu, a završava u meridijanu jetara, jednom od organa eliminacije toksina. Krećući se kroz putanje 12 meridijana, energija kroz njih prođe za 28 minuta i 48 sekundi, odnosno 50 puta za 24 sata.
  Tijekom 24 sata svaki organ ima u određeno vrijeme (u trajanju od dva sata) svoj energetski minimum i maksimum. To ritmično kretanje energije naziva se unutarnji biološki sat ili bioritam.

  Šuplji ili yang organi su npr. želudac, tanko i debelo crijevo, žučni mjehur, mokraćni mjehur. U njima se energija stvara, pa s energetskog stajališta oni predstavljaju organe radionice ili proizvodne organe. Drugim riječima, zdrav probavni sustav prvi je čimbenik za obnavljanje vitalne energije. Ne zaboravimo da je sluznica tankog crijeva zadužena za apsorpciju hranjivih tvari koje će na kraju završiti u našim stanicama.
  Nasuprot njima su kompaktni ili yin organi (jetra, bubrezi, pluća, srce) u kojima se energija pohranjuje. To su organi riznice, jer je njihova funkcija čuvanje i distribucija asimilirane i akumulirane energije.
  Preko šupljih yang organa, koji su u kontaktu s vanjskim svijetom, organizam dobiva hranu i putem njih se odvija energizacija. Drugim riječima, pravilna funkcija i zdravlje probavnih organa osiguravaju najbrži način vraćanja i očuvanja naše energije, a pravilna prehrana povezana je s održavanjem funkcije imunološkog sustava.
  Energija na razini stanice stvara se u njezinoj citoplazmi u energetskim centralama koje nazivamo mitohondriji, gdje se glukoza, naše pogonsko gorivo, pretvara u energetski prihvatljiv oblik za stanicu - ATP (adenozin trifosfat). Pritom je od velike važnosti normalna funkcija stanične membrane, jer kroz nju prolazi sve što ulazi u stanicu. Koliko je prijenos kroz staničnu membranu važan za funkciju stanice, svjedoči činjenica da neke stanice troše i do 50 posto svoje energije samo u tu svrhu.

  Dobra dinamika biokemijsko-fizioloških funkcija našeg organizma je matrica za očuvanje i obnavljanje vitalne energije. Dokaz naše vitalne energije je opipljiv puls, odnosno moždana (EEG) i srčana (EKG) strujanja. Primjerice, mozak, prosječne težine oko 1500 g troši petinu ukupne tjelesne energije i cjelokupne potrošnje kisika.

  Što pridonosi smanjenju energije

  Brojni su razlozi koji kroz vrijeme mogu dovesti do pomanjkanja energije. Među njima izdvajamo:

  * loše životne navike (pušenje, alkohol, previše crne kave, nekontroliran unos lijekova)
  * neredovita i nepravilna prehrana - najčešće deficitarne u prehrani su:
  - esencijalne masne kiseline - organizam nema sposobnost njihove sinteze, pa otud naziv esencijalne. To se ponajviše odnosi na višestruko nezasićene masne kiseline, koje još označavamo kao omega 3 masne kiseline ili vitamin F. Naša jetra, primjerice, imaju sposobnost sinteze kolesterola, pa ga nije nužno uzimati prehranom, za razliku od masnih kiselina koje možemo uzeti jedino putem hrane ili dodataka prehrani (suplemenata)
  - esencijalne aminokiseline - ne možemo ih proizvesti, a nužne su u metaboličkim procesima. Ne zaboravimo da su sva naša tkiva i organi građeni od bjelančevina (proteina), a da su osnovne građevne jedinice proteina aminokiseline. Od ukupno njih 20, osam je esencijalnih - valin, leucin, izoleucin, lizin, metionin, treonin, fenilalanin i triptofan. Pored mesa, jedino soja ima svih osam esencijalnih aminokiselina, pa je stoga u vegetarijanskoj prehrani jedina odgovarajuća zamjena za meso.
  - vitamini, minerali i mikroelementi (minerali u tragovima) - također ih ne možemo proizvesti (izuzev rijetkih vitamina), a nužni su u metaboličkim procesima, najčešće kao aktivni dijelovi koenzima
  - izbjegavanje tjelesne aktivnosti
  * stres te prebrz i isforsiran dnevni ritam aktivnosti, uz malo ili nimalo odmora
  * premalo sna
  * čimbenici iz okoline - zagađenje zraka (ispušni plinovi automobila, smog, duhanski dim), razne vrste zračenja, osiromašeno tlo, buka, prenapučenost, prometni kolaps...

  Činjenica je da na mnoge od njih možemo utjecati te da neke stvari ne treba prepuštati slučaju, nego treba djelovati proaktivno, a sve s ciljem vraćanja izgubljene energije.

   Current date/time is Mon Dec 10, 2018 2:56 am